18 Φεβρουαρίου 2015

Τι να πίνω όταν έχω γρίπη;



 
 Λεμόνι με μέλι: Πίνουμε καθημερινά ένα με δυο φρέσκα λεμόνια με ένα έως τρία κουταλάκια μέλι, ανάλογα πόσο γλυκό μας αρέσει, και προαιρετικά ρίχνουμε και λίγη τριμμένη κανέλα Κεϋλάνης. Ανακουφίζει αποτελεσματικά από τα συμπτώματα γρίπης και ειδικά το πονόλαιμο και την κεφαλαλγία.


Ευκάλυπτος: ηρεμεί το βήχα και καταπραΰνει τον πονόλαιμο και το πυρετό. Βράστε ένα φλιτζάνι νερό με2-3 φύλλα ευκαλύπτου, αφήστε τα για λίγο, σουρώστε και πείτε το μαζί με λεμόνι και μέλι. Εναλλακτικά ρίξτε φύλλα ευκαλύπτου σε νερό που βράζει, κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και εισπνεύστε τους ατμούς.


  Χαμομήλι: από τα δημοφιλέστερα βότανα για το κρυολόγημα αφού είναι εξαιρετικό κατά του πονόλαιμου και της γρίπης γενικότερα. Πίνεται ως αφέψημα.




Τσάι: πίνεται και αυτό ως αφέψημα κυρίως για να ανακουφίσει από  το πονόλαιμο και την καταρροή. Προτιμήστε το πράσινο ή το τσάι του βουνού. 




 Φασκόμηλο: το αφέψημα του χρησιμοποιείται κατά του κρυολογήματος και ειδικά για να καταπραΰνει τα συμπτώματα της του πονόλαιμου και της φαρυγγίτιδας.






Μέντα: καταπολεμά δραστικά το συνάχι, το βήχα, τη βρογχίτιδα, το πονόλαιμο και τη γρίπη. Σε μισό λίτρο νερό περίπου βράζουμε μερικά φύλλα μέντας και αφού το σουρώσουμε, πίνουμε το αφέψημα.




 Δίκταμος ή έρωντας: είναι ιδανικό για την ανακούφιση από το συνάχι και το πονόλαιμο. Πίνεται ως αφεψήμα, αντικαθιστώντας το τσάι με αναλογία 1 γρ δίκταμο με 100 γρ νερό. Ένα από τα αγαπημένα βότανα των Κρητικών.




Σκόρδο: θεωρείται αντιμικροβιακό και αντιμυκητιακό και είναι κατάλληλο για τη ενίσχυση του οργανισμού και την καταπολέμηση λοιμώξεων και γρίπης. Περιορίστε την οσμή τρώγοντας σέλινο. Αν ερεθίσει το στομάχι πάρτε τζίντζερ ή τσάι μάραθου. Αποφύγετε τις θεραπευτικές δόσεις στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό.



Τζίντζερ: είναι καυτό και ξηρό βότανο που παραδοσιακά το έπαιρναν για να θερμάνει το στομάχι και να διώξει τα κρυολογήματα. Είναι εφιδρωτικό και προλαμβάνει το έμετο. Καθώς σκέτο είναι πολύ καυτερό, καλό είναι να χρησιμοποιείται 1-2 φέτες σε μία κούπα νερό και να σιγοβράσετε για δέκα λεπτά. Μπορείτε να προσθέσετε και κανέλλα Κεϋλάνης.


Θυμάρι: καταπραΰνει τα συμπτώματα της γρίπης όπως το βήχα, τον πονόλαιμο, τη βρογχίτιδα και την καταρροή . Σε ένα μπρίκι βράζουμε νερό με μια κουταλιά θυμάρι, το σουρώνουμε και το πίνουμε προσθέτοντας μέλι.
 

 Ρακόμελο: είναι ένα Κρητικό ποτό φτιαγμένο από τσικουδιά και μέλι. Συνήθως περιέχει γαρίφαλο και κανέλα ή άλλα βότανα αναλόγως τις γευστικές προτιμήσεις. Πίνεται ζεστό και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος, ιδανικό κυρίως κατά του βήχα και της καταρροής. Προσοχή όμως, διότι περιέχει αλκοόλη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου