8 Ιανουαρίου 2014

Λωτός: Το μόνο που ξεχνάς είναι ο γιατρός!


Ο λωτός είναι δένδρο φυλλοβόλο μετρίου μεγέθους.
Ο καρπός έχει μεγάλο μέγεθος και διάφορα σχήματα από ωοειδές έως επίμηκες και μπορεί να περιέχει έως οκτώ σπόρους. Το χρώμα του φλοιού αλλά και της σάρκας είναι από πορτοκαλί έως κόκκινο και υπάρχουν δύο ειδών ποικιλίες, οι στυφές και οι μη στυφές.

Πατρίδα του Λωτού είναι η Κίνα, όπου ονομαζόταν "μήλο της Ανατολής". Το έφεραν πρώτοι στη δύση, Ισπανοί θαλασσοπόροι από την Άπω Ανατολή.
 
Ο λωτός αν και γνωστός καρπός στους Έλληνες από τους μυθικούς χρόνους του Ομήρου δεν αποτελεί ιδιαίτερο καταναλωτικό προϊόν στις προτιμήσεις των σύγχρονων. Οι οργανωμένες καλλιέργειες λωτού στην Ελλάδα είναι ελάχιστες. Η όχι τόσο μεγάλη εξάπλωση του λωτού στην Ελλάδα, οφείλεται στο γεγονός ότι τα πρώτα φρούτα που ήρθαν στην αγορά ανήκαν στις στυφές ποικιλίες, δηλαδή τρώγονταν μόνο όταν είχαν ωριμάσει πολύ καλά και μετά την πλήρη ωρίμανση συντηρούνταν για πολύ λίγο χρονικό διάστημα. 

Τα τελευταία χρόνια όμως κυκλοφορούν και μη στυφές ποικιλίες που αυτές τρώγονται ενώ το φρούτο είναι ακόμα σκληρό διότι περιέχουν λιγότερες τανίνες. Το πιθανότερο είναι να εισάγουμε αυτά τα φρούτα από την Ιταλία που είναι γνωστή για την παραγωγή λωτού της. Γνωστότερες ποικιλίες γλυκών λωτών είναι οι: Fuyu, Jiro, Maekawa Jiro, O’ Gosho και Hana Fuyu. 

Είναι πλούσιος σε:
  • φυτικές ίνες και έτσι είναι ιδιαίτερα ευεργετικός σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα
  • βιταμίνες (C, Β1, Β2, Β6) που ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό καθώς και το νευρικό σύστημα
  • ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και χαλκό).

Είναι εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών, β-καροτένιου, λυκοπένιου, ζεαξανθίνης και κρυπτοξανθίνης, που είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες.
Περιέχει βετουλινικό οξύ, μια ουσία που έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα δραστική ενάντια σε αρκετές μορφές καρκίνου.
Επίσης, περιέχει πολυφαινόλες και κατεχίνες, εξίσου γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.

Σύμφωνα με έρευνες:
  • του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του κολλαγόνου του δέρματος, διατηρώντας την επιδερμίδα μας νεανική και απαλή.
  •  του Πανεπιστημίου Ταφτς, διευκολύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων και των λιπιδίων από το έντερο, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού.
  •  που διεξήγαγε η κλινική Μάγιο, η ζεαξανθίνη που περιέχει ο πολύτιμος καρπός, η οποία ανήκει στα καροτινοειδή, είναι ένας εξαιρετικός διατροφικός σύμμαχος στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας, ιδιαίτερα σοβαρής πάθησης του ματιού.
  •  του Ινστιτούτου Διατροφής του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν, ένας καρπός μπορεί να μας προσφέρει το 95% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φυλλικό οξύ).
  • του Πανεπιστημίου του Μιζούρι έδειξαν πως μπορεί να θεωρηθεί εξίσου πολύτιμος με την μπανάνα, όταν καταναλώνεται πριν από την προπόνηση, χαρίζοντας άμεσα ενέργεια σε άτομα με έντονη φυσική δραστηριότητα.

Τρόποι κατανάλωσης 
Οι στυφές ποικιλίες παράγουν καρπούς που καταναλώνονται με κουταλάκι αφού απομακρυνθεί το σύνολο των τανινών και ωριμάσουν πολύ ώστε η σάρκα να γίνεται μαλακή και αρωματική. Οι καρποί των μη στυφών ποικιλιών δεν χρειάζεται να είναι μαλακοί για να καταναλωθούν καθώς τρώγονται όπως τα μήλα όταν οι καρποί ωριμάσουν.
Ο λωτός καταναλώνεται νωπός ή αποξηραμένος, ενώ χρησιμοποιείται και για την παρασκευή χυμού, αλκοολούχου ποτού, μαρμελάδων, γλυκών κ.α.

Ο λωτός, με τον καρπό του να παρέχει μόλις 73 θερμίδες και είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας για άτομα που θέλουν ν’ ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. 

Προσοχή: χάρη στη μεγάλη του περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, απαγορεύεται σε όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή υποφέρουν από παχυσαρκία. 

Μέθοδοι Ωρίμανσης
Για να ωριμάζουν οι λωτοί, τους τοποθετούμε μέσα σε μια κατσαρόλα σκεπασμένη ή μέσα σε πλαστική σακούλα ή και χάρτινη μεγάλη, μαζί με 2-3 μήλα. Κλείνουμε τη σακούλα αφήνοντας μια πολύ μικρή τρύπα για ήπιο αερισμό. Αφήνετε τα φρούτα στην κατάσταση αυτή για 3-5 ήμερες και στο τέλος θα έχετε γευστικότατους, ώριμους, μελένιους λωτούς στο τραπέζι σας.
Ένας άλλος τρόπος είναι να τους τοποθετήσουμε στην κατάψυξη για 2-3 ημέρες και στη συνέχεια στη ψύξη μέχρι την ολική απόψυξή τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου